Опубліковано

Пальмова олія – шкода і користь

Пальмова олія – одна з найпоширеніших у світі. За статистикою половина всіх упакованих продуктів містить пальмову олію.

Така популярність пальмової олії викликана її якостями і відносно низькою ціною. Пальмова олія добре підходить для кондитерських виробів, вона продовжує терміни зберігання продукту.

Разом з великою популярністю не вщухає і критика пальмового жиру. Адже його не можна назвати корисним продуктом, скоріше навіть навпаки.

Як виготовляють пальмову олію?

 

Пальмова олія, не дивлячись на свою поширеність для нас ще відносно новий продукт. У нашому дитинстві пальмовий жир майже не використовували, а в основному вершкове масло і соняшникова олія. Тим не менше це продукт з древньою історією, згадки про пальмовій олії були ще в Стародавньому Єгипті.

Як же отримують пальмову олію? Пальмову олію отримують шляхом пресування плодів масляної пальми. З цієї ж пальми отримують і родича пальмової – пальмоядрову олію. Пальмоядрову олію отримують з насіння пальми, а пальмову – з плодів.

Нарощування виробництва пальмового жиру несе негативний відтінок. Так як для нових плантацій вирубуються дикі тропічні ліси, що призводить до загибелі багатьох видів диких тварин – тигрів, носорогів, мавп.

Європейські та американські жителі іноді судять про проблему дуже однобоко. Адже з іншого боку вирощування пальмової олії дає роботу місцевим жителям, без якої багатьом просто не буде чого їсти.

 

Пальмова олія в продуктах харчування – шкода

Пальмова олія – ​​дуже популярний інгредієнт в харчовій промисловості. ЇЇ можна зустріти в складі випічки, плавленого сиру, згущеного молока, комбінованого масла, його додають в сиркові десерти і сир. На ній тримається майже весь фаст фуд – це найпопулярніше масло для смаження.

Пальмова олія порівняно з іншими не є цінним маслом. У його складі в основному насичені жири, а для організму більш цінними вважаються ненасичені жири, які містяться в оливковій, соняшниковій, лляній і інших оліях.

У порівнянні з іншими пальмова олія важче переробляється. Частина його може залишатися у вигляді шлаків.

 

Пальмова олія в продуктах харчування – користь

Користь пальмового масла в дешевизні, довшому терміні зберігання і зручність використання для промисловості. Також пальмова олія дозволяє не використовувати транс-жири – гідрогенізовані олії, які за численними дослідженнями більш шкідливі, ніж пальмова олія.

З корисних складових пальмового масла можна відзначити вітамін Е, а також провітамін А.

 

Пальмова олія в косметології

Якщо користь від пальмового масла в харчовій промисловості викликає деякі сумніви, то в косметології – це зовсім навпаки. Пальмова олія – необхідний продукт для виготовлення мила. Воно надає йому твердість, захищає від розмокання, дозволяє довше зберігається.

Також  в косметології її зазвичай застосовують для догляду за сухою і в’янучою шкірою обличчя, так як вона живить, пом’якшує і зволожує шкіру. Також пальмову олію часто можна зустріти як компонент в лікувальних мазях.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *