Опубліковано

Обираємо олії для миловаріння

Виготовлення мила з нуля не можливе без використання рослинних олій.  Мило на 70% з цих олій власне складається. Тож від вибору олій напряму залежить якість самого мила.

Олії складаються з жириних кислот – олеїнової, стеаринової, пальмінової. Кожна олія має своє співвіднощення цих кислот. Олії в яких більше олеїнової кислоти зазвичай рідкі, мило з таких олій не сушити ме шкіру, але швидко розмокатиме в воді. Олії з високим вмістом стеаринової кислоти зазвичай в твердій формі (ми називаємо їх баттери), як масло какао, вони надають милу твердості.

Зазвичай мило готують з твердих олій, а рідкі додають в невеликих кількостях. З рідких олій часто зустрічається в милі оливкова олія.  З 100% оливкової олії варять традиційне кастильское мило.

Розглянемо детальніше основні олії для миловаріння.

 

Кокосова олія в миловарінні

Кокосова – одна з основних олій, з якої виготовляють мило.  Кокосове мило дає багату піну,  воно добре добре милиться у жорсткій воді і невіть у солоній. 100% Кокосове мило називають ще милом моряків.

Кокосове мило виходить твердим, красивого кольору слонової кістки. Піна з кокосового мила дуже пишна ,але не надто стійка.

В збалансованому рецепті достатньо  10-30% кокосової олії для того щоб отримати мило з високими очищаючими якостями, але таке, що не дуже сушить шкіру.

 

Пальмова олія в миловарінні

Пальмова олія, хоч має не найкращу репутацію вважається однією з кращих для миловаріння. Власне чутки про шкідливість пальмової олії відносять більше до вживання її в їжу у великих кількостях, але для зовнішнього застосування від неї тільки користь.

Пальмова олія надає милу красиву кремоподібну піну, але не дуже пишну, але стійку. Також вона надає милу достатьої твердості, щоб воне не розмокало, тримало форму і його вистачало надовго.  Пальмову олію можна застосовувати в милі до 100%, але завчий її застосовують 20-30%

Оливкова олія в миловарінні

Оливкова олія цінується за свої зволожуючі і пом’якшувальні якості. Оливкова олія створює ніжні шовкові бульбашки, дуже приємні для шкіри. У миловарінні використовується як самостійне масло, тобто можна варити на 100% оливковій олії, так і в складі з іншими маслами, покращуючи якість мила. Все відоме кастильское мило складається саме тільки з оливкової олії.

Мило з 100% оливкової олії підходить для самої чутливої ​​шкіри і для дітей, починаючи з немовлят.

Вводить до складу мила можна в будь-якій кількості. Але потрібно знати, що чисто оливкове мило швидко розмокає, при намилюванні липке, «сопливе».

Соняшникова олія в миловарінні

Багата на вітамін Е. Забезпечує кондиціонування сухої шкіри. У милі може використовуватися разом з іншими маслами або в моно милі. При 100% рослинній олії отримати твердий шматок мила можна. Тому в якості основного масла використовується при виготовленні рідкого мила. Знижує термін придатності мила.

Дає хорошу піну. Типовий вод до 25%, але оптимально все ж не більше 15%, щоб отримати хороший твердий шматок мила.

 

Касторова або рицинова олія в миловарінні

Це масло одне з основних базових масел в миловарінні і використовують в рецептах домашнього миловаріння також часто, як оливкова.

Касторова олія хороший зволожувач шкіри, допомагає утримувати вологу в шкірі. Стабілізує піну, дає велику кількість дрібних бульбашок. У мило додають від 5 до 20%. Але при 20% і більше робить шматок м’яким. Тому більше 15% додавати не варто, якщо Ви варите тверде мило.

 

Какао баттер в миловарінні

Какао масло додають в мило завдяки властивостям, яке дає це масло милу. Какао масло надає милу твердість. Стабільна кремоподібна м’яка піна. Відсоток введення в мило від 5 до 15%. При більшому відсотку введення в мило робить його крихким і мило може кришитися.

Нерафінована олія какао надає милу приємний запах натурального шоколаду.

 

Лляна олія в миловарінні

Добре живить шкіру. Особливо добре буде в милі для дорослої шкіри. Сприяє зменшенню запалення і загоєнню роздратованою чутливій шкірі. При введенні у великій кількості знижує термін зберігання мила. Тому відсоток уведення в мило обмежується 5-10%.

 

Рапсова олія в миловарінні

Іноді в рецептах можна зустріти під назвою масло каноли. Це одне і теж. У моно милі можна використовувати до 100% при виготовленні рідкого мила.

Зазвичай в мило додають 10-15%. Рапсове масло дає невелику кремову піну. Тому з цих властивостей цього масла його частіше вводять з дорогими базовими маслами для більш ефективного використання.

Уповільнює наступ сліду, що добре, якщо Ви вирішили зробити мило зі свірлами.

 

Олія ши або каріте в миловарінні

Воістину шикарне виходить мило: ніжне, шовковисте.  Прекрасні зволожуючі властивості, підходить для будь-якого типу шкіри обличчя. Про корисні властивості масла для обличчя читайте у цій статті.

У мило вводять в основному від 5 до 30%. Можна зварити 100% мило з маслом ши. Мінус такого мила – погано милиться і майже не дає піну. Тримати таке мило потрібно в сухий мильниці, щоб не потрапляла вода. Інакше мило швидко розмокає.

 

Конопляна олія в миловарінні

Володіє зволожуючими і заспокійливими властивостями. Можна використовувати в милі для сухої шкіри. Дає легку шовковисту піну. У рецепті допускається використання не більше 30% від загальної кількості масел. Оптимально не більше 10-15%. Велика кількість масла конопель призводить до передчасного прогорканию мила.

 

Кукурудзяна олія в миловарінні

За своїми властивостями близько до ріпакової або соєвого масла. Можна вводити в мило до 10-15%. Володіє хорошими зволожуючими властивостями. У людей з підвищеною чутливістю на кукурудзу може викликати алергію.

 

Соєва олія в миловарінні

Соєва олія можна використовувати як альтернативу тваринним жирам. Дає м’яку пухнасту вершкову піну, володіє зволожуючими властивостями. Відсоток введення від 5% до 15%.

 

Кунжутна олія в миловарінні

Масло має характерний запах, який важко чимось замаскувати. Тому використовується в миловарінні в невеликих кількостях. Частіше це масло використовують для приготування бальзамів, масажних масел із за його хороших зволожуючих і кондиционирующих властивостей.

 

Олія зародків рису в миловарінні

За своїми властивостями схоже на оливкове масло. Може служити повною заміною оливковому маслу. Єдина відмінність масла рисових висівок від оливкової – мило з великою кількістю цієї олії має менший термін придатності.

 

Олія зародків пшениці в миловарінні

Це масло багате вітаміном Е, що позитивно позначається на властивостях мила і подовжує термін придатності мила. У рецепт можна вводити до 15% цього масла. Зазвичай масло зародків пшениці вводять в пережір при гарячому способі миловаріння.

 

Олія абрикосової кісточки в миловарінні

Можна використовувати в милі для самій чутливій шкірі, володіє кондиціонуючими властивостями. Можна вводити от5% до 15%. Також найчастіше вводиться в пережір при гарячому миловарінні.

Часто використовується в масажних і гідрофільних маслах, бомбочка для ванни.

 

Мигдальна олія в миловарінні

За своїми властивостями схоже на абрикосове масло. Добре зволожує шкіру. Підходить для дуже сухої, запаленої і роздратованою шкіри. Дає стабільну невелику піну. У мило вводиться в невеликих кількостях 5-10% і в основному в пережір. Використовується при створенні масажних, гідрофільних маслах, лосьйонах для тіла, бомбочка, домашніх ськрабах для тіла.

 

Олія авокадо в миловарінні

Багате вітамінами А, D і Е, а також амінокислотами і білками. Добре зволожує і відмінно підходить для людей з надзвичайно чутливою шкірою. Це одне з основних масел, які найчастіше вводять в пережір із за високого вмісту неомильних речовин. Має більш короткий термін зберігання в порівнянні з іншими зволожуючими маслами. У мило вводять від 5 до 30%.

Якщо в рецепті буде присутній крім масла авокадо, кокосове і пальмоядрова, то їх загальний вміст не повинно бути більше 30%, тому що замість зволожуючих властивостей, мило може сушити шкіру. Масло авокадо часто використовується в складі мила шампуню.

 

Олія виноградних кісточок в миловарінні

Дуже легке масло багате вітамінами і мінералами. Можна використовувати в милі, кремах, лосьйонах, масажних оліях.

Добре зволожує, в милі використовується в невеликій кількості, тому має невеликий термін зберігання. Щоб продовжити термін зберігання мила з маслом виноградної кісточки, додайте екстракт розмарину. Відсоток введення не більше 5%.

 

Олія жожоба в миловарінні

Насправді правильніше було назвати рідкий віск, а не олія. Масло жожоба, як і масло авокадо, основний інгредієнт для шампунів. Має зволожуючі, кондиціонуючими властивостями. Дуже стійке до прогорканию і подовжує термін зберігання мила.

Відсоток введення до 5%. Дає стабільну піну і сприяє настанню сліду. Тому в милі зі свірламі це масло краще не використовувати.

 

Олія Макадамії в миловарінні

Легка олія зі слабким запахом горіха. Добре вбирається в шкіру. Добре підходить як для зрілої шкіри, так і для дитячої, чутливої ​​шкіри. Олію макадамії використовують в пережирі, в масажних оліях, кремах, масках.

 

Гарбузова олія в миловарінні

Схоже за своїми властивостями на соєву та соняшникову олії і надає милу ті ж властивості. Багата вітамінами і мінералами. Відсоток введення в мило від 5-10%. Залежно від кількості введеного гарбузової олії можна отримати колір від зеленого до насиченого медово-коричневого.

 

Це далеко не весь перелік базових рідких масел, які можна використовувати в домашньому миловарінні. Будь-яку рослинну олію можна додати в мило, якщо воно присутнє в  мильному калькуляторі, щоб точно розрахувати кількість лугу для омилення. У пережир при гарячому миловарінні також можна додати будь-яку олію. Але в цьому випадку масла додаються в невеликих кількостях і досить знати їх основні властивості і термін зберігання.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *